Pääsykoe on selätetty ja odotat uutta uljasta opintaivalta innosta puhkuen! Ensimmäisten viikkojen aikana tekemäsi valinnat vaikuttavat merkittävästi siihen, alkavatko opintosi antoisasti vai tuskien taipaleena. Oman opintopolun hallitseminen on samanlainen haaste kuin minkä tahansa projektin päälliköinti, joten siihen kannattaa suhtautua yhtä vakavasti. Sinulla on aikataulu, työtehtäviä ja yksi ainoa työntekijä, joka yrittää koko ajan vakuutella, kuinka Netflix-maraton on paljon hauskempaa kuin esseen kirjoitus. Hyvällä perusorganisoinnilla saat välttämättömän paperisodan selätettyä nopeasti ja opintojen etenemisen vaatimat tehtävät organisoitua tavalla, joka raivaa tilaa niin oppimiselle kuin hauskanpidollekin.
Rytmiin pääsee parhaiten tekemällä yksinkertaisen listan. Tekniikoita on monia: toinen pitää paperilla ranskalaisia viivoja ja tussaa yli hoidetut tehtävät, toisella on kännykkäsovellus jossa pitää kirjaa tekemättömistä tehtävistä, kolmas rakentaa taulukon, jossa on värikoodattu kunkin kurssin sisältä saadut tehtävät ja niiden tila. Valitse tekniikka joka sopii sinulle, mutta kirjaa kaikki tehtävät ja koulusuoritteet ylös sitä mukaa, kun niitä tulee eteen. Näin näet, mitä on vielä tekemättä ja saat henkisen tyydytyksen jokaisesta tehtävän valmiiksi kuittaamisesta. Vanhan sanonnan mukaan elefantti syödään pala kerrallaan ja sama pätee opintoihin: kun näet, minkälaisista paloista lukuvuosielefantti edessäsi rakentuu, on helpompi lähteä pilkkomaan sitä tehtävä kerrallaan.
Välttämättömät pahat ja hyvät
Pääsykokeen läpäisystä kertova kirje aloittaa vyöryn muodollisuuksia, jotka kannattaa hoitaa heti pois alta. Uusi opinahjosi tulee lähettämään sinulle selkeät ohjeet ja materiaalit. Siinä missä ohjeet voi hyvin ohittaa ruotsalaisen huonekalufirman tuotetta kasatessa, kannattaa ne tällä lukea läpi ajatuksella. Ensimmäinen ja tärkein asia listalla on opiskelupaikan vastaanottaminen ja kouluun ilmoittautuminen. Seuraavaksi kannattaa hoitaa pois alta koulun järjestelmiin rekisteröityminen ja koulun kirjastokortin tilaaminen. Ulkopaikkakuntalaisena seuraava luonteva askel on asunnon etsiminen. Paikallinen opiskelija-asuntoyhdistys on yleensä edullisin ratkaisu, mutta myös Facebookin ryhmistä löytyy paljon edullisia asuntoja ja alivuokrahuoneita niin lyhyeen kuin pitkäaikaiseenkin käyttöön. Moni asuntovuokrausryhmä löytyy haun kautta sanoilla ‘Vuokra-asunnot’ ja kaupungin nimi, esimerkiksi “Vuokra-asunnot Helsinki”.
Sitten on raha-asioiden vuoro: opintotuen- ja lainan hakeminen sekä mahdollisen asumistuen haku. Opintorahaa ja siihen kuuluvaa valtion takaamaa lainaa haetaan verkkohakemuksella Kelan sivuilla. Asumislisää opintotukeen maksetaan vain ulkomailla opiskeleville, mutta Manner-Suomessa asuvana voit hakea Kelan yleistä asumistukea verkkohakemuksella. Opintovapaalle jäävänä aikuisopiskelijana voit hakea ehtojen täyttyessä aikuiskoulutustukea Koulutusrahastosta. Opiskelijat saavat alennusta lukuisista paikoista sekä tavaroista että palveluista. Liikuntapaikat, uimahallit, elokuvateatterit ja kaupat antavat monesti opiskelija-alennusta. Kirjakaupoista saat kanta-asiakkaana oppikirjat edullisemmin ja joukkoliikenneliputkin ovat merkittävästi edullisempia. Saadaksesi alennukset, sinulla tulee olla opiskelijakortti. Sen tilaaminen onnistuu oppilasyhdistyksesi kautta, eli kannattaa lukea koulusta saamasi infopaketit huolella.
Rentoutta aikataulutuksen kautta
Käytännön paperisodan jälkeen pääset vihdoin itse asiaan: opiskeluun. Opintojen ensimmäiset viikot ovat ratkaisevat, sillä niiden aikana aikataulutat ensimmäisen opintovuotesi. Tutkintoon opiskelu on joustavampaa kuin koskaan ennen, mutta valinnanvapauden kääntöpuoli on valinnanvaikeus. Useimmissa oppilaitoksissa on jo valmiina ehdotus siitä, miten aloitat opintosi. Älä lykkää opintosuorituksia turhaan hamaan tulevaisuuteen, vaan hoida peruskurssit pois alta niin nopeasti kuin mahdollista. Valinnaiset kiehtovat kurssit tuntuvat houkuttelevilta, mutta varo kahmimasta liikaa kursseja kerralla pöydällesi. Pidä kiinni asettamistasi aikatauluista, jotta pystyt todella nauttimaan myös vapaa-ajasta ilman tekemättömistä töistä aiheutuvaa stressiä ja syyllisyyttä.
Opintojen aikana olet itse oma pomosi, joten toimi kuin hyvä esimies: pidä huolta motivaatiostasi ja jaksamisestasi. Pelkkä opiskelu ei tee pääkopalle hyvää, mutta toisaalta liian löysällä kurilla saatat jäädä jälkeen opinnoissasi ja päätyä niiden viiden prosentin joukkoon, jotka vuosittain keskeyttävät tutkintoon tähtäävät opinnot. Tarkkaile itseäsi kuten esimies tekisi. Mitä juuri nyt tarvitset? Hiukan patistusta uhkaavan deadlinen alla? Vai kenties vapaaillan, koska olet raatanut ansiokkaasti? Tasapainoiseen elämään kuuluu työn (jota opiskelukin on) lisäksi hyvä ja monipuolinen ruoka, liikunta sekä riittävä määrä unta. Huolehdi itsestäsi kokonaisvaltaisesti ja pidä omien opintojesi ohjaus hallinnassa napakasti mutta rennosti!