Select Page

Haluatko tietää, sopiiko yliopisto sinulle? Vai oletko jo tehnyt päätöksen ja päättänyt mennä avoimeen yliopistoon? Haluatko kehittää taitojasi työelämässä tai laajentaa osaamistasi? Avoin yliopisto tarjoaa erilaisia oppimisvaihtoehtoja, joten voit valita opiskelemaan yliopistossa eri tavoitteilla.
Avoimessa yliopistossa voit aloittaa milloin haluat. Avoimen yliopiston avulla voit käyttää välivuotesi hyödyksesi ja siirtyä kohti unelmiesi yliopistoa.

Mikä on avoin yliopisto?

Lähes kaikki yliopistot tarjoavat avoimen yliopiston opetusta ympäri vuoden. Voit esimerkiksi järjestää koulutusta yhteistyössä kansalais- ja kansanopiston kanssa.

Kansanopistot tarjoavat monia avoimia kursseja eri aloilta, joiden ensisijaisena tarkoituksena on valmistaa opiskelijoita yliopistoon. Kansanopisto tarjoaa ensimmäisen vuoden aikana samat kurssit kuin yliopisto.

Avoin yliopisto-opinnot tarjoavat mahdollisuuden opiskella korkeakoulututkintoihin sisältyviä aineita koulutuksestasi ja iästäsi riippumatta. Voit opiskella valitsemaasi aihetta kokonaisuutena tai yksittäisinä kursseina. Avoin yliopisto ei voi myöntää tutkintoa, mutta yliopiston opintosuorituksia voidaan lisätä tutkintoon, jos olet päätoimisena opiskelijana.

Avoimen yliopiston opetus on pääosin perusopetusta. Aineopintoja on kuitenkin mahdollista jatkaa monissa aineissa. Siellä on myös yleis-, kieli- ja viestintäkursseja.

Avoin yliopisto on opiskelupaikka.

Avoin yliopisto voi auttaa sinua löytämään sinulle sopivan uran, tutkimaan jännittäviä tieteenaloja ja ennen kaikkea hauskaa oppimista.

Avoimessa yliopistossa voit opiskella työn ohessa, koska suurin osa opetustyöstä tapahtuu iltaisin tai viikonloppuisin. Voit suorittaa monia opintoja myös verkossa tai etänä. Nämä opinnot sisältävät luentoja, verkko- tai lähiopetusta, tehtäviä ja kokeita.

Avoin yliopisto maksaa 15 euroa opintopistettä kohti. Osuuskuntien oppilaitosten lukukausimaksut voivat olla erilaisia. Et saa valtion tukea opiskeluun, koska se katsotaan sivutoiminnaksi. Voit saada aikuiskoulutustukea ja työttömyyspäivärahaa. Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat opiskella ammatillisia taitoja tai työllistymistä edistäviä kursseja työttömyysetuuden kera enintään kuuden kuukauden ajan.

Voit saada työttömyysetuutta, jos sinulla on alle viisi opintopistettä lukukaudessa avoimen yliopiston kursseilla. Tässä tapauksessa opiskelu on joko sivutyötä tai vapaaehtoista ja tavoitteena on ammatillisen tutkinnon tai alemman tai ylemmän tutkinnon suorittaminen. TE-toimisto arvioi mahdollisuutta saada työttömyysetuutta.

Kaikki avoimesta polusta kiinnostuneet voivat saada opinto-opastusta ja -neuvontaa. Avoimet yliopistot mahdollistavat pääsyn oppilaitoksen kirjastoon ja tietojärjestelmiin.

Yliopisto on aivan nurkan takana!

Yliopistoon voi hakea avoimen yliopiston reittiä, jonka kautta voit jättää hakemuksesi pääsyyn ja todistusten valintaan. Avoin koulutuspolku mahdollistaa tutkinnon hakemisen opiskelijana avoimessa yliopistossa suoritettuaan. Joihinkin koulutusohjelmiin on saatavilla vain yksi polku. Tässä tapauksessa voit valita yhteisen tai erillisen hakemuksen välillä. Hakijoille on erilaisia vaatimuksia, ja vaadittavien kurssien määrä vaihtelee riippuen siitä, mihin yliopistoon he osallistuvat ja minkä pääaineen he valitsevat.